sobota, 22 marca 2014

Jajka faszerowane

Specjalnie na zbliżające się święta opublikuję kilka moich sprawdzonych przepisów. 
 Ten pomysł na jajka faszerowane jest  jednym z moich ulubionych, więc muszę nim się podzielić. Mieszanka pieczarek, szynki, odrobina zieleniny i ostrego sosu - czyli tak jak lubię prosto i smacznie.

Czas przygotowania: 40 min.
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
6 jajek
10 dag szynki gotowanej
15- 20 dag pieczarek
0,5 cebuli lub jedna mała
Mały pęczek koperku
1 łyżka majonezu + 1 do dekoracji 
1 łyżeczka bardzo ostrej musztardy lub chrzanu 
Sól i pieprz świeżo mielony
Przygotowanie: 
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Zimne jajka kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka i ścieramy do miseczki. Pieczarki myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki . Cebulę kroimy drobniutko i podsmażamy na oleju, dodajemy starte pieczarki, dusimy do momentu całkowitego odparowania wody, odstawiamy do wystudzenia.  Szynkę, koperek kroimy bardzo drobno, dodajemy do wystudzonych pieczarek. Do farszu dodajemy majonez, łyżkę chrzanu lub musztardy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, mieszamy. Gotowy farsz nakładamy czubato na jajka, dekorujemy majonezem i gałązkami koperku.







1 komentarz: