sobota, 15 marca 2014

Makaron z pesto





 Nie ma prostszego i szybszego dania niż makaron z pesto a wiem to, bo sama sprawdziłam i zajęło mi to zaledwie 15 minut. Wystarczy, że wymieszamy gotowe pesto z ugotowanym makaronem, posypiemy parmezanem i danie mamy gotowe.
Pesto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. 
Wracamy z pracy, gotujemy makaron i obiad gotowy.  

Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: łatwe

Składniki: (dla 4 osób)
1op. makaronu spaghetti 
280 g pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
1 garść orzechów nerkowca lub pinii 
2-3 ząbki czosnku
150 g parmezanu 
Listów świeżej bazylii

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, w tym czasie pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy ząbki czosnku, garść orzechów, posiekaną bazylie i 3/4 zalewy ze słoiczka ( pod warunkiem, że  zalewa składa się z  oliwy z oliwek ) Wszystko razem rozdrabniamy za pomocą blendera. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, posypujemy startym parmezanem i posiekanymi listkami bazylii.


1 komentarz: