wtorek, 3 grudnia 2013

Krokiety wigilijne w dwóch wersjach


Może pomysł wersji ze szpinakiem nie ma nic wspólnego z wigilią, ale nie każdy lubi kapustę z pieczarkami i dla tego w ubiegłym roku robiłam część pierogów z kapustą i grzybami a część ze szpinakiem. W tym roku pomyślałam o krokietach.







Składniki na ciasto ( 12 krokietów)
3 szkl. mąki pszennej
2 jajka
1 szkl. mleka
1,5 szkl. wody
1/4 szkl. oleju + 1 łyżka do smarowania patelni
Sól
Podane składniki dokładnie zmiksować. Z gotowego ciasta usmażyć cieniutkie naleśniki. Można zostawić 1 szkl. ciasta do obtaczania. (Ja tak zrobiłam)

Składniki na farsz szpinakowy
Opakowanie szpinaku liściastego mrożonego
1 mała cebula
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
Pieprz i vegeta do smaku
Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać szpinak, doprawić do smaku i smażyć do momentu odparowania wody.

Składniki na farsz kapusta + pieczarki
30 dag kapusty kiszonej
50 dag pieczarek
1 mała cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka oleju
Sól, pieprz i majeranek według uznania

1.Kapustę drobno pokroić, zalać do połowy wodą, dodać liść laurowy, ziele. Doprawić do smaku   majerankiem, gotować do miękkości ( ok. 30 min.) Po tym czasie kapustę odcedzić na sicie.
2. Pieczarki pokroić w drobną kostkę.
3.  Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i smażyć do momentu, kiedy woda całkowicie odparuje.
4. Z kapusty wyjąć liście laurowe, połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być dość pikantny.

 Przygotowanymi farszami smarujemy cienko naleśniki, składamy dwa brzegi do środka ( prawy i lewy) łapiemy za dolny brzeg i zwijamy ścisło w górę. Zwinięte krokiety obtaczamy w pozostawionym cieście naleśnikowym i bułce lub w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz