Ogórki o bardzo orientalnym smaku dla miłośników curry. Wspaniała przekąska na zbliżające się długie wieczory.
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1cebula
Gałązki selera
Zalewa
3 czubate łyżki curry
2 łyżki soli
1 litr wody
1,5 szkl. octu
2 szkl. cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić. Ogórki obrać, przekroić na 4 części i wydrążyć z pestek. Do wyparzonych słoików na dno kładziemy dwa krążki cebuli i listek selera. Ogórki układamy ciasno wzdłuż, zalewamy zalewą i zakręcamy. Słoiki gotować przez 10 minut.
Tez lubie ogórki curry, ale przygotowuję je trochę inaczej :)
OdpowiedzUsuńMoje pochodzą z przepisu mojej teściowej i są naprawdę wyjątkowe.
OdpowiedzUsuń