piątek, 6 czerwca 2014

Knedle z truskawkami



Korzystając z pełni sezonu truskawkowego no i zostały nam wczorajsze ziemniaki z obiadu zrobiliśmy dziś  z dzieciakami obiad na słodko czyli knedle z truskawkami polane śmietaną i musem truskawkowym pychotka :)


Składniki:
Ugotowane, zimne i przeciśnięte przez praskę ziemniaki
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
1 jajko
Truskawki
Cukier biały
Śmietana  12%

Ziemniaki przekładamy do płaskiej miski, ugniatamy na płasko i dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków oddzielamy a do powstałej dziury wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Mąki pszennej dosypujemy 2 razy więcej. Dodajemy jajko i całość  bardzo szybko zagniatamy. Truskawki kroimy na 4  części i zasypujemy cukrem. Ciasto dzielimy na połowę i rolujemy wałki grubości kiełbasy krakowskiej. Rulon kroimy na plastry grubości 5 cm,  rozpłaszczamy je na podsypaną mąką pszenną dłoni. Na środku układamy małą łyżeczkę truskawek, sklejamy i rolujemy przez chwile. Gotowe kulki układamy na podsypaną mąką pszenną stolnicę. Knedle wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 5 min.  Pozostałe truskawki można wrzucić na suchą patelnie i gotować tak długo aż woda wyparuje a mus zgęstnieje. Gotowe knedle polewamy śmietaną i musem truskawkowym.Smacznego







1 komentarz:

  1. robiłam dzisiaj knedelki z truskawkami, tyle że serowo:) jak ja je lubię!

    OdpowiedzUsuń