niedziela, 17 stycznia 2016

Domowy chlebek na zakwasie z ziarnami


Bardzo syty mokry i chrupiący od ilości ziaren domowy chleb na zakwasie. Piekę go już od jakiegoś czasu i zawsze mi wychodzi. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, tylko trochę jest zabawy z produkcją zakwasu - po prostu kwestia czasu i cierpliwości. Ja po prostu raz dziennie dokarmiam zakwas 2-3 łyżkami letniej wody i staram się nie zapominać o tym.

Zakwas:
3/4szkl. mąki żytniej razowej typ 2000
ok 1/4 przegotowanej letniej wody
Składniki mieszamy (całość ma mieć konsystencje gęstej śmietany, także sami możemy kontrować ilość mąki czy wody) odstawiamy w ciepłe miejsce na noc. Na drugi dzień, gdy zakwas wyrośnie i opadnie znowu go dokarmiamy kolejną porcją mąki i wody. Czynność powtarzamy przez kolejne dni aż powstanie nam co najmniej  2 szklanki zakwasu.

Ciasto: Blaszka36/12                                             Dodatkowo:
  • 0,5 kg mąki żytniej razowej typ 2000           1 jajko
  • 1 szkl. mąki pszennej                                    Garść pestek z dyni
  • 2 szkl. zakwasu 
  • 1 szkl. siemienia lnianego
  • 1 szkl. pestek słonecznika
  • 1 szkl. otręby żytnie
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki przegotowanej letniej wody

Wszystkie składniki wsypujemy do miski dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blaszki, formujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6 godzin do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Po co najmniej 6 godzinach, gdy ciasto nam już wyrośnie możemy chlebek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać pestkami dyni.
Chleb wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnik na 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy chleb w piekarniku aż przestygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz