piątek, 15 stycznia 2016

Zapiekanka ziemniaczana

 Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka.  Przepis do , którego wrócę jeszcze nieraz bo uwielbiam takie smaki- pieczone ziemniaczki, smażona kiełbaska z cebulą - pycha :)

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200g kiełbasy
  •  2 średnie cebule
  •  200ml śmietany18%
  •  6 łyżek wody
  •  2 łyżki masła najlepiej klarowanego
  •  Sól i pieprz
  •  Mały gęsty jogurt

 Przygotowanie:
 Obrane  ziemniaki kroimy w cienkie plastry.
 Kiełbasę i pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na łyżce masła.
 Śmietanę mieszamy z wodą i mocno doprawiamy pieprzem i solą.
 W nasmarowanym naczyniu układamy warstwę ziemniaków a następnie przykrywamy warstwą kiełbasy z cebulą, polewamy przygotowaną śmietaną.  Czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 1,5 godz.do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
 Po 2 godzinach zdejmujemy folię i przypiekamy wierzch zapiekanki.
 Podajemy z gęstym jogurtem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz