czwartek, 17 listopada 2016

Łosoś i pieczone warzywa czyli lekki obiad



Składniki :
  • 3porcje łososia np. w dzwonkach
  • 1 cukinia
  • 1/4 dyni, ja użyłam hokkaido
  • 2 papryki słodkie czerwone
  • Kilka listków suszonej mięty (nie jest konieczna)
  • Zioła prowansalskie 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Sól morska
  • Świeżo mielony  pieprz 
  •  3 -4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżeczki masła 

 Przygotowanie:
Warzywa myjemy (dynie obieramy ze skóry i miękkiego środka) kroimy w dużą kostkę, rozkładamy na dużej baszy, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą, mieszamy.
Łososia myjemy obwicie doprawiamy solą morską i pieprzem, dokładamy do warzyw a na wierz ryby układamy po łyżeczce masła.
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 30- 40 min. Gotowe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz