Moja najlepsza i najsmaczniejsza wersja placków ziemniaczanych. Starte na dużych oczkach ziemniaki z małą ilością mąki z dodatkiem sosu tatarskiego i plasterkiem łososia. Pych polecam :)
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
100g wędzonego łososia
Olej do smażenia
Sos:
200ml śmietanki 18 %
1 duży kiszony ogórek
Świeży koperek
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach tarki ( ja ziemniaki starłam w robocie kuchennym na tarczy do ścierania marchewki)
- Cebulę ścieramy na tarce do ziemniaków lub bardzo drobno siekamy nożem, dodajemy do ziemniaków
- Do ciasta dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem według uznania (ja doprawiam mocno świeżo mielonym pieprzem) mieszamy.
- W miseczce mieszamy śmietanę z posiekanym drobno ogórkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Z ciasta smażymy chrupiące placuszki, delikatnie studzimy. Smarujemy grubo sosem i układamy na wierzch cieniutki plasterek łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz