poniedziałek, 7 listopada 2016

Placuszki ziemniaczane z łososiem i sosem tatarskim


 Moja najlepsza i najsmaczniejsza wersja placków ziemniaczanych.  Starte  na dużych oczkach ziemniaki z małą ilością mąki z dodatkiem  sosu tatarskiego i plasterkiem łososia. Pych polecam :)

Składniki:
2 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
100g wędzonego łososia
Olej  do smażenia

Sos:
200ml śmietanki 18 %
1 duży kiszony ogórek
Świeży koperek
sól i pieprz

Przygotowanie:
  • Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach tarki ( ja ziemniaki starłam w robocie kuchennym na tarczy do ścierania marchewki)
  • Cebulę ścieramy na tarce do ziemniaków lub bardzo drobno siekamy nożem, dodajemy do ziemniaków
  • Do ciasta dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem według uznania (ja doprawiam mocno świeżo mielonym pieprzem) mieszamy.
  • W miseczce mieszamy śmietanę z posiekanym drobno ogórkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Z ciasta smażymy chrupiące placuszki, delikatnie studzimy. Smarujemy grubo sosem i układamy na wierzch cieniutki plasterek łososia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz