środa, 5 lutego 2014

Chlebek pszenno - razowy z ziarnami

Pierwszym moim upieczonym chlebem był chleb na zakwasie, który pochłaniał dużo czasu. Teraz przyszła kolej na chlebek, który jest  prosty w wykonaniu i  możemy go upiec w zaledwie 2 godziny, kiedy tylko mamy ochotę na kromkę cieplutkiego pieczywa z masłem.


Stopień trudności: bardzo łatwy
Czas przygotowania: 2,5 godz.

Składniki:
300g mąki pszennej
300g maki pszennej razowej
10g drożdży
400ml. letniej wody
1 łyżeczki soli
50g siemienia lnianego
50g  ziaren słonecznika  
Szczypta cukru
Drożdże rozpuścić z odrobiną cukru w wodzie, odstawić.
Do miski wsypujemy mąki, ziarna, solimy, dodajemy rozpuszczone  w wodzie drożdże i  dokładnie mieszamy- wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej kulki odchodzącej od rąk i miski.
Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min. (powinno podwoić swoją objętość) Po tym czasie chleb przekładamy w koszyk do wyrastania chleba lub jak to w moim przypadku było przełożyłam do durszlaka wyłożonego ścierką lnianą i pozostawiłam na kolejne 40 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek przekładamy na blaszkę posypaną mąką ,formujemy bochenek chleba. Blaszkę z chlebem wstawiamy do nagrzanego i spryskanego wodą piekarnika. Pieczemy przez 15 min. w temperaturze 200 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, spryskujemy piekarnik wodą i pieczemy kolejne 45 min. 




2 komentarze:

  1. nie ma to jak domowy chlebuś:) wspaniały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś upiekę następny.. po tym nie ma już śladu : )

      Usuń