środa, 12 lutego 2014

Proste ciasto 3 bit bez pieczenia


Przepis na ciasto, który jest w moim zeszycie z przepisami już kilka dobrych lat. Nie pamiętam skąd go mam wiem tylko, że korzystałam z niego już kilka razy i za każdym razem smakował moim dzieciom, dlatego wracam do niego. Zwróciłam też uwagę na to, że w porównaniu do innych przepisów na ciasto 3 bit jest bardzo prosty i szybko się go robi, dlatego postanowiłam opublikować ten przepis.


Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki; ( duża blaszka)
2  duże opakowania herbatników po 220g
1 puszka masy krówkowej
2 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe
100g masła
200 ml. śmietanki 30%
1 op. śnieżki
Wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Masę krówkową rozgrzać i dobrze wymieszać tak żeby nie było grudek, wyłożyć na herbatniki. Ułożyć drugą warstwę herbatników. Do garnka wlać 1 i 1/2 szkl. mleka a  w drugiej połowie szklanki rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Do budyniu dodajemy masło i dokładnie mieszamy, gotową gorącą masę wykładamy na herbatniki, układamy ostatnią warstwę herbatników i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy razem ze śnieżką na sztywną piane i wykładamy na zimne ciasto. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz