Podstawą w dobrych kopytek są ziemniaki (najlepsze są takie z poprzedniego dnia) Ważne jest, aby nie były ciepłe i wodniste, bo w przeciwnym razie wchłoną zbyt dużą ilość mąki i wyjdą twarde a tego nie chcemy. Istotne też jest dodanie odrobiny mąki ziemniaczanej wtedy będziemy mieli pewność, że wyjdą nam mięciutkie.
Czas przygotowania 40 min.
Stopień trudności: łatwe
Składniki: (4 porcje)
0,5 kg ziemniaków ugotowanych
1 szkl. mąki pszennej + łyżka do podsypania
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
Sól
Dodatkowo:
1 średnia cebula
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Zimne ziemniaki należy zmielić w maszynce.
Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajko, maki i sól.
Wszystkie składniki zagniatamy razem w jednolitą kulkę. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale nie może kleić się. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Kulkę ciasta dzielimy na dwie części z jednej rolujemy wałek grubości ok. 2 cm. i kroimy nożem kopytka. W garnku gotujemy wodę, solimy. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok. 2 min.od momentu wypłynięcia na wierzch.
Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane podsmażoną cebulką lub boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz