sobota, 8 lutego 2014

Sos beszamelowy


Sosu beszamelowego najczęściej używam do dań włoskich typu lasagnia, makaron cannelloni lub
po prostu  polewam nim brokuły i kalafior posypuję serem i zapiekam w piekarniku. 

Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: łatwe  

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml. mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • Pieprz świeżo mielony
Ewentualnie możemy dodać odrobinę vegety

Przygotowanie;
W rondelku z grubym dnem na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
Dodajemy odrobinę mleka energicznie mieszając ( żeby nie zrobiły się kluchy) dodajemy resztę mleka, doprawiamy gałką i pieprzem. Cały czas mieszając zagotować sos, powinien mieć konsystencję budyniu, jeśli wyjdzie nam za gęsty możemy dodać odrobinę mleka. W przypadku
za rzadkiego sosu możemy lekko go przestudzić i dodać rozbełtane jajko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz