Przepis pochodzi z kuchni lidla. Sprawdzony już dwa razy i za każdym razem pierniki wychodzą bardzo smaczne i aromatyczne. Ja osobiście lubię ten przepis za to, że ciasto tak naprawdę gotowe jest już po dobie. Wypróbowałam i polecam.
Składniki:
- 600g mąki
- 250g miodu
- 250 g cukru brązowego
- 100g masła
- 10g przyprawy do pierników
- 10g kakao
- 2 duże jajka
- 5g sody
- Miód z masłem rozpuszczamy w rondelku.
- Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Ugniatamy.
- Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy pierniki w różnych kształtach. Pierniki pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
- Upieczone i udekorowane pierniki przechowujemy w puszkach, aż zmiękną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz