niedziela, 18 grudnia 2016

Pierniczki

 Przepis pochodzi z kuchni lidla. Sprawdzony już dwa razy i za każdym razem pierniki wychodzą  bardzo smaczne i aromatyczne. Ja osobiście lubię ten przepis za to, że ciasto tak naprawdę  gotowe jest już po dobie. Wypróbowałam i polecam.

Składniki:
  • 600g mąki
  • 250g miodu
  • 250 g cukru brązowego
  • 100g masła
  • 10g przyprawy do pierników
  • 10g kakao
  • 2 duże jajka
  • 5g sody 

  • Miód z masłem rozpuszczamy w rondelku.
  • Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Ugniatamy.
  • Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy pierniki w różnych kształtach. Pierniki pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
  • Upieczone i udekorowane pierniki przechowujemy w puszkach, aż zmiękną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz