piątek, 13 stycznia 2017

Sernik na spodzie brownie




Spód:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła 
  • 80 g mielonych migdałów 
  • 2 jajka 
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę połamać na małe kosteczki, włożyć do małego rondelka, dodać pokrojone w kostkę masło, roztopić na bardzo małym ogniu, przestudzić. Do lekko ciepłej czekolady dodajemy cukier, jajka, zmielone migdały i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy ( o średnicy 26 cm) równo rozprowadzamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min.

Masa serowa:
  • 1kg twarogu sernikowego - duże wiaderko
  • 2 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. cukru kryształu 
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 budynie śmietankowe


 Jajko oraz żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy twaróg, mleko, olej, budynie, razem miksujemy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 45 min. w temperaturze 180 stopni,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz