środa, 18 stycznia 2017

Dobre domowe ciasto "Pleśniak"


Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 4-5 jajek
  • 2/3 szkl. drobnego cukru + 2 łyżki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200g margaryny lub masła 
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Dżem porzeczkowy 


Przygotowanie:
Z mąki, 2 łyżek cukru, żółtek, proszku do pieczenia i posiekanej margaryny, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i równomiernie wyrobić. Wszystkie części wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
Z białek i szczypty soli ubić pianę a pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier.
Jedną, jasną część ciasta zetrzeć na dno wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 26 cm. i posmarować grubo dżemem.
Następnie zetrzeć ciemną część ciasta a na nią wyłożyć ubitą piane z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnio część jasnego ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 175- 180 stopni C piekarnika i piec 45- 50 min. Gotowe


3 komentarze:

  1. Uwielbiam pleśniaka :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Moje dzieci też uwielbiają. Pyszne tanie ciasto ;)

      Usuń
  2. Pleśniak jest świetny. Smaczny, szybko się go robi, zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń