wtorek, 1 kwietnia 2014

Pierś z kurczka po zbójnicku

 To jeden z tych dni, kiedy mam chęć na coś bardzo sytego na obiad. Wtedy sięgam po kawał mięsa z kurczaka lub schab i przyrządzam sobie kotleta giganta z dodatkiem pieczarek i  rozpuszczonego sera.  Mniam:)

Czas przygotowania: 35 min.
Stopień trudności: łatwe

Składniki:(4 porcje)
1duża pierś z kurczaka
0,5kg pieczarek
15- 20 dag startego sera żółtego
2 jajka
0,5 szklanki bułki tartej 
Olej do smażenia
Przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, pieprz, papryka słodka,vegeta

Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia i pokrojenia w plasterki pieczarek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pieczarki, doprawiamy pieprzem cytrynowym i vegetą, smażymy do momentu, gdy pieczarki  zarumienią się.
W tym czasie mięso myjemy, usuwamy polędwiczki, kroimy na 4 duże kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy według uznania ( ja użyłam soli, pieprzu, papryki) Bierzemy drugą  patelnie rozgrzewamy olej i smażymy na niej obtoczone w jajku i bułce kotlety, smażymy z jednej strony na złoty kolor, obracamy i posypujemy przygotowanymi pieczarkami i serem, przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu  do momentu roztopienia sera, gotowe.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz