wtorek, 9 września 2014

Jajecznica z kurkami






    Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów nie licząc borowików. Najczęściej przyrządzam z nich   jajecznice- ulubione danie mojego męża:) lub zupę krem z kurek, który niebawem pojawi się na moim blogu jak tylko zbierzemy większą ilości tego smakołyku bo jak na razie to marne  te  nasze  zbiory .


Składniki na 1 porcję:
  • Duża garść oczyszczonych i umytych kurek
  • 2 duże jajka
  • 0,5 małej cebulki( łyżka)
  • 2 plasterki boczku (jeśli ktoś lubi)
  • 0,5 łyżki śmietanki 18 %
  • 0,5 łyżki masła
  • Koperek lub szczypiorek do posypania 
  • Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle,dodaj posiekane kurki i podsmażaj razem na bardzo wolnym ogniu przez ok. 10min. Po tym czasie można dodać pokrojony w kosteczkę boczek i  smażyć kolejne 5 min.
  • Jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i roztrzep je za pomocą widelca. 
  • Wymieszane dokładnie jajka wlej na patelnię i mieszaj z pozostałymi  składnikami, smaż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. 
  • Na koniec posyp szczypiorkiem lub koperkiem.
  • Podawaj ze świeżym pieczywem. 





1 komentarz: