piątek, 12 września 2014

Grzyby w pomidorach - na zimę

Kolejny przepis tym razem grzybki zamarynowane w pomidorach specjalnie na zimowy wieczór, kiedy najdzie mnie chęć i będę miała smaka na grzybki.... :)
 a te są wyjątkowe - w smaku przypominają mi rybę po grecku.



Składniki na 2 słoiki 250ml.
  • 60dag grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki ketchupu 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 4  ziarenka ziela angielskiego  
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli 
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól
Przygotowanie:
  • Grzyby oczyścić umyć, pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem.
  • Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać grzyby, liście laurowe, ziela angielskie i dusić przez 20min.
  • Po tym czasie dodać przecier i ketchup,wymieszać i podsmażać razem jeszcze przez 10min.
  • Na koniec doprawić solą i papryką według uznania. 
  • Gorące grzyby przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić. 

Można przechowywać przez całą zimę a najlepiej smakują na zimno po kilku tygodniach.

2 komentarze:

  1. Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń