Kolejny przepis tym razem grzybki zamarynowane w pomidorach specjalnie na zimowy wieczór, kiedy najdzie mnie chęć i będę miała smaka na grzybki.... :)
a te są wyjątkowe - w smaku przypominają mi rybę po grecku.
Składniki na 2 słoiki 250ml.
- 60dag grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki papryki chilli
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól
- Grzyby oczyścić umyć, pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem.
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać grzyby, liście laurowe, ziela angielskie i dusić przez 20min.
- Po tym czasie dodać przecier i ketchup,wymieszać i podsmażać razem jeszcze przez 10min.
- Na koniec doprawić solą i papryką według uznania.
- Gorące grzyby przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić.
Można przechowywać przez całą zimę a najlepiej smakują na zimno po kilku tygodniach.
Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń