wtorek, 24 lutego 2015

Prosty przepis na łososia z piekarnika

Przepis, który podaję to chyba najprostszy i najczęściej  używany w mojej kuchni, jeśli chodzi o ryby z piekarnika.
Kidy naprawdę nie mam nic pod ręką  i brakuje mi pomysłu...sięgam po masło i zioła. 


Składniki:
  • 3-4 porcje łososia w dzwonkach 
  • 1 łyżka miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • Sól morska 
  • pieprz
  • Sok z  cytryny

Rybę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Masło mieszamy z ziołami.
 Dzwonki układamy na foli a na wierzch kładziemy łyżeczką masła, zawijamy w torebki.Wstawiamy do piekarnika 30 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Przed podaniem na upieczone dzwonki  wyciskamy odrobinę soku z cytryny. 

4 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już na sam widok ślinka cieknie i muszę przyznać, że jak najbardziej jest to doskonały wybór na smaczny obiad. Jak dla mnie bardzo fajnie również sprawdza się przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/czarny-makaron-z-pieczonym-lososiem-mowi-marynowanym-w-pieprzu-i-cytrynie-z-musem-z-pora-i-groszku/ gdzie połączenie makaronu oraz łososia jest niezwykłe.

    OdpowiedzUsuń