środa, 23 listopada 2016

Smażony ryż z curry


Prosta  propozycja  na danie z resztek mięsa, które często zostaje nam z poprzedniego obiadu w moim przypadku było to mięso indycze z rosołu.  W takich sytuacjach często po prostu rozdrabniam mięso, gotuję ryż i podsmażam na patelni z warzywami jakie mam pod ręką i doprawiam według własnego upodobania. Tym razem powstała wersja z mieszanką warzyw chińskich i czerwoną pastą  curry. 


Składniki:
1 op. ryżu ugotowanego według przepisu
Mięso z poprzedniego obiadu (obrane i rozdrobnione)
Mieszanka mrożonych warzyw - ja użyłam mieszanki chińskiej.
2 ząbki czosnku 
1 czubata łyżka pasty curry 
Sól do smaku 
2 łyżki oliwy 

Przygotowanie 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy warzywa i podsmażamy razem do momentu, aż warzywa odparują i zmiękną.
 Następnie dodajemy ryż, doprawiamy solą, dokładamy czubatą łyżką pasty curry - można dodać odrobinę wywaru lub przegotowanej wody, wtedy całość lepiej nam się wymiesza. Mieszamy podsmażamy razem przez chwilę i gotowe.

2 komentarze: