wtorek, 15 kwietnia 2014

Naleśniki ze szpinakiem

 Naleśniki z moim ulubionym farszem  z dodatkiem sera feta i czerwonej papryki. Zapieczone w piekarniku na złoty kolor jak dla mnie mniam :)


Czas przygotowania: 45 min.
Stopień trudności: łatwe

Składniki na 8 naleśników:
Ciasto:
10 łyżek mąki
2 jajka
1 szkl. wody przegotowanej
3 łyżki oleju
sól
Farsz:
Opakowanie mrożonego szpinaku
1średnia papryka czerwona
2oog sera feta
1 jajko
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
W misce roztrzep jajka, dodaj wodę, mąkę, olej i odrobinę soli. Trzepaczką dokładnie wymieszaj ciasto na gładką i jednolitą masę. Z przygotowanego ciasta usmaż na patelni cieniutkie naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzej 1łyżkę masła i podsmaż na nim pokrojoną w kosteczkę paprykę, smaż przez 15 min. po tym czasie dodaj szpinak, duś razem kolejne 15min. Połącz masę z rozdrobnioną fetą, wbij jajko i przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Farszem smaruj naleśniki i zwiń w rulon. Ułóż naleśniki w naczyniu żaroodpornym, polej roztopionym masłem i zapiekaj w piekarniku na złoty kolor. 



1 komentarz: