sobota, 12 kwietnia 2014

Pomysł na obiad z parowara


Są takie dni kiedy to i ja lubię zjeść coś lekkiego i mniej tuczącego a nawet zastanawiam się nad przejściem na małą dietkę.  Wtedy wyciągam swój zakurzony parowar i zaczynam pichcić obiadki z parowaru ale niestety nie trwa to długo, po kilku dniach kończą mi się  pomysły a jedzenie zazwyczaj staję się nudne i bez wyrazu. Dlatego warto urozmaicić obiad  polewając sosem jogurtowym lub  masłem co zupełnie zmieni smak naszego obiadu na parze.


Czas przygotowania: 50min.
Stopień trudności: b. łatwe

Składniki dla 4 osób:
60 dag piersi z indyka
1 mały brokuł
4 marchewki
6 średnich ziemniaków
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy meksykańskiej Kamis
Sól morska
  
Sos:
Jogurtowo- śmietanowy

Przygotowanie:
Pierś z indyka myjemy, kroimy na grubsze kotlety i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Mięso solimy, przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę i sos sojowy, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Parowar przygotowujemy według instrukcji. Marchew i ziemniaki myjemy i kroimy w grube plastry. Brokuł dzielimy na różyczki (warzywa solimy) Mięso układamy na najwyższej półce a warzywa na niższych kondygnacjach. Całość parujemy przez 30-40 min. w zależności od parowaru. Gotowy obiad polewamy masłem lub wcześnie przygotowanym sosem jogurtowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz