czwartek, 10 kwietnia 2014

Sos śmietanowo - jogurtowy

 Sosik, który ostatnio sprawdził się podczas mojego  lekkiego obiadu z parowaru. Wszyscy wiemy, że jedzenie gotowane na parze jest dość nudne i bez smaku, ale kiedy polejemy je sosikiem to zupełnie, co innego:)

Czas przygotowania; 10 min. 
Stopień trudności: łatwe 

Składniki:
2 czubate łyżki śmietany 18 %
0,5 kubeczka  jogurtu naturalnego
5dag sera żółtego startego na najmniejszych oczkach
0,5 pęczka koperku
1 mały ząbek czosnku 
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W małym rondelku zagotować śmietanę, zmniejszyć ogień do minimum i dodać ser żółty, mieszać aż ser roztopi się, zdjąć z ognia, dodać jogurt i intensywnie mieszać aż  jogurt połączy się ze śmietaną, dodać posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz