Ciasto marchewkowe bez marchewki:)tak mówię swoim dzieciom, bo marchewka praktycznie jest niewyczuwalna. Tajemnica tego przepisu tkwi w sposobie starcia marchewki , a w zasadzie w wielkości oczek na jakich została starta. Na oczkach do tarcia ziemniaków, dzięki temu ciasto jest mokre i nie czuć marchewki. Dodaje też dużą ilość cynamonu, co sprawia że jest bardzo aromatyczne. .
Składniki na ciasto o średnicy 23cm
-1,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru
-1szklanka oleju
-4 całe jaja
-3 duże marchewki
-3 łyżeczki cynamonu
-op. cukru waniliowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki miksujemy, a na sam koniec dodajemy startą marchewkę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na godzinę .
Masa serowa:
-2oog twarożku waniliowego
-100g masła
-4łyżki cukru pudru
-łyżeczka aromatu waniliowego
Masło rozpuścić i ostudzić. Twarożek utrzeć mikserem z cukrem i aromatem. Nie przerywając miksowania dodawać masło. Przygotowaną masą wysmarować ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz