czwartek, 20 grudnia 2012

Świąteczny bigos


Składniki;
- 2 kg kapusty kiszonej
- 80 dag żeberek lub biodrówki
- 30 dag boczku wędzonego
- 2 garści grzybów suszonych 
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1  przyprawa do bigosu
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

Przygotowanie :
Zaczynamy od sparzenia kapusty gorąco wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalewamy grzyby ciepłą wodą i odstawiamy na ok.30 minut. Do dużego garnka z grubym dnem wkładamy mięso i zalewamy wodą ok 4 l. Dodajemy liść,  ziela i gotujemy. Dokładamy odcedzoną  kapustę, przyprawę do bigosu i grzyby. Boczek podsmażamy z cebula i dodajemy do kapusty.  Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu.  Po ok 2 godz. jeśli  jest taka potrzeba dolewamy wody, dodajemy  koncentrat, majeranek, sól i pieprz według uznania i smaku . Gotujemy jeszcze ok. godziny, aż kapusta będzie miękka.

Gotowy bigos wkładam do słoików. Tak zawekowany może stać aż do Nowego Roku albo i dłużej. Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz