środa, 2 stycznia 2013

Orzechowiec


Bardzo prosty i smaczny przepis na kruche ciasto z orzechami w karmelu.
Odkąd je upiekłam pierwszy raz parę lat temu,  jest numerem jeden na mojej liście ciast na  święta. Piekę je zawsze parę  dni wcześniej i zawijam szczelnie w papier, żeby zmiękło.


Składniki na  ciasto:
0,5 kg mąki
250 dag masła
125 dag cukru
1 jajko
1 żółtko
 Składniki na ciasto siekamy nożem, szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok.godzinę.

Składniki na nadzienie:
30 dag orzechów włoskich łuskanych
3/4 szkl.cukru
2 czubate łyżki miodu
3 łyżki śmietany 18%
Orzechy rozgniatamy wałkiem  na drobne kawałki.
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy cukier i robimy karmel, czyli czekamy aż cukier całkowicie się roztopi. Wsypujemy orzechy  i podsmażamy , dodajemy miód i jeszcze smażymy, aż  wszystko ładnie zbrązowieje czyli ok.4 min. Patelnie zestawiamy, dodać śmietanę i jeszcze raz zagotować. Odstawiamy do ostygnięcia.  Ciasto rozwałkować na dwa cienkie placki. Jednym  plackiem wykładamy wysmarowaną tłuszczem tortownicę i zapiekamy go w piekarniku przez 10 min w 180 stopniach . Po 10 minutach wyciągamy zapieczony placek i rozkładamy na nim  orzechy z patelni, przykrywamy drugim plackiem i sklejamy ich brzegi. Ciasto smarujemy  żółtkiem,  piec kolejne 45 minut. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz