piątek, 18 stycznia 2013
Mini bliny z sosem czosnkowym
Mamy karnawał więc wiadomo czas imprez. Ja na swoją ostatnią domówkę przygotowałam mini bliny, z sosem czosnkowym i łososiem. Okazały się strzałem w dziesiątkę i dla tych co na diecie i tych co nie dbają o linie.
Żeby powstała nam wersja mało kaloryczna wystarczy bliny przygotować z mąki pełno ziarnistej i zapiec w piekarniku na papierze do pieczenia.
Składniki na ok. 30 placuszków :
300g mąki pszennej
1/2 op. drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 jajko
2 łyżki masła
2 szkl. mleka
1 szkl. wody
olej do smażenia
Przygotowanie;
Mąkę, drożdże, sól, cukier, roztopione masło, żółtko,ciepłe mleko i szklankę wody zmiksować na gładką masę. Białko ubić na pianę i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie przemieszać. Smażyć na oleju.
Sos czosnkowy;
1/2 jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
koperek
sól, pieprz
Jogurt mieszamy ze śmietaną, wyciskamy czosnek, dodajemy pokrojony koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy placki i dodajemy pokrojonego łososia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz