środa, 26 marca 2014

Spaghetti bolognese

Doskonały pomysł na dostarczenie  trochę warzyw do menu naszej pociechy.

  Gdy mamy sezon przyrządzam spaghetti ze świeżych pomidorów, w tym okresie raczej polecam pomidory z puszki też dobrze się sprawdzają. Do tego odrobina drobno startej marchewki i trochę ziół wszystko  to nadaje potrawie doskonałego smaku.

Polecam:)

 

Czas przygotowania: 20min.

Stopień trudności: B. łatwe


Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego z szynki lub z indyka
- 2 puszki pomidorów w całości bez skórki
-  pół cebuli
- 1  średnia marchewka
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- gałązka rozmarynu, papryka słodka, papryka ostra
-2 łyżki oliwy z oliwek
- Makaron spaghetti ugotowany według przepisu.
- 15dag sera żółtego

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Marchewkę zetrzeć na małych oczkach i wymieszać z cebulą, razem poddusić, dodać mięso, smażyć jeszcze przez 5 min. doprawić papryką ostrą, słodką i pokruszonym rozmarynem. W następnej kolejności wlać pomidory z puszki i dusić pod przykryciem przez ok. 10 min aż pomidory rozpadną się. Na koniec zaciągnąć koncentratem pomidorowym i posypać posiekaną bazylią.  Przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron i posypujemy serem. Smacznego!



1 komentarz: