wtorek, 12 sierpnia 2014

Makaron muszle z mięsem i pieczarkami

Pyszny obiad - myślę, że sprawdzi się też jako przekąska czy kolacja na ciepło w każdym bądź razie zjadłam już połowę i czuję niedosyt takie dobre mniam :)



 Składniki:
  • 30 muszli makaronowych
  • 30 dag mięsa mielonego ja użyłam mięsa z szynki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 15 dag sera  żółtego
  • Garść natki pietruszki
  • Sól, świeżo mielony pieprz, odrobina vegety, papryka słodka
  • 2 łyżki oleju 





Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody (3 l.) przez 10 min. odlewamy gorącą wodę i przelewamy kilka razy zimną wodą.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy na złoty kolor i dodajemy mięso, doprawiamy solą, słodką papryką i świeżym pieprzem, dusimy do momentu odparowania płynu. Gotowe mięso przekładamy  do innego naczynia. 
  • Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w drobne słupki pieczarki, doprawiamy odrobiną vegety i smażymy do momentu odparowania wody. Do podsmażonych pieczarek dodajemy nasze mięso i razem podsmażamy. 
  • Gotowym farszem nadziewamy muszle i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
  • Na koniec posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku  nagrzanym do 190 stopni przez ok. 10 min. 
  • Posypujemy posiekaną natką pietruszki. 
  • Całość można polać sosem pomidorowym, na który przepis znajdziecie Tu.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, najlepsze nadzienie do muszli :)

    OdpowiedzUsuń