Pizza taka jak lubię. Cienkie, kruche ciasto z ulubionymi składnikami.
Specjalne wydanie dla mnie.
Mniam :) no i obowiązkowo do popicia szklanka zimnego piwka :)
Składniki na ciasto: ( dwie duże blaszki )
- 400g mąki tortowej + 2 łyżki do podsypania
- 30g drożdży
- 200 ml. letniej przegotowanej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Składniki na sos:
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 30dag salami
- 20dag sera żółtego
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów
- Oliwki czarne
- W małym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty czosnek, pomidory i zioła. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 20 min. ( sos powinien zgęstnieć )
- Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, sól i wodę. Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść w jednolitą kulkę i wyrabiać przez przynajmniej 10 min. do uzyskania jednolitego, gładkiego, mięciutkiego jak na pierogi ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięci ( na 30 min.) w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Do połówki ciasta dodajemy łyżkę oliwy i jeszcze raz razem zagniatamy.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki blat. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, smarujemy częścią przygotowanego sosu pomidorowego i układamy na nim nasze składniki.
- Pizze pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku i pieczemy przez 15 min.
- Podajemy z resztą przygotowanego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz