Amerykańskie naleśniki z dodatkiem syropu klonowego. Przysmak, którym zajadają się ostatnio moi synowie. Tak im zasmakowały, że wcinają je dwa razy dziennie. Znaleźli przepis w Internecie i sami pichcą w kuchni.
Moim zdaniem dobrze smakują z syropem klonowym, ale ja jednak wole nasze tradycyjne racuchy.
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 1,5 szkl. maślanki
- 1/4 szkl. cukru pudru + 1 łyżka do dekoracji
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 kubka oleju
Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki mieszamy w misce i dokładnie miksujemy.( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Smażymy na wolnym ogniu z dwóch stron na słoty kolor.
Bardzo często takie robię, tylko zawsze je trochę uzdrawiam i np. robię z płatków owsianych czy mąki jaglanej i zawsze wychodzą pyszne :) A Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się twój pomysł muszę kiedyś wypróbować
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :))))
OdpowiedzUsuń