sobota, 24 stycznia 2015

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki


Amerykańskie naleśniki z dodatkiem syropu klonowego. Przysmak, którym zajadają się ostatnio moi synowie. Tak im zasmakowały, że wcinają je dwa razy dziennie. Znaleźli przepis w Internecie i sami pichcą w kuchni. 
Moim zdaniem dobrze smakują z syropem klonowym, ale ja jednak wole nasze tradycyjne racuchy.

Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. maślanki
  • 1/4 szkl. cukru pudru + 1 łyżka do dekoracji 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka sody 
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka oleju
Syrop klonowy do polania i opcjonalnie cukier puder

Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki mieszamy w misce i dokładnie miksujemy.( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).  Smażymy na wolnym ogniu z dwóch stron na słoty kolor. 

3 komentarze:

  1. Bardzo często takie robię, tylko zawsze je trochę uzdrawiam i np. robię z płatków owsianych czy mąki jaglanej i zawsze wychodzą pyszne :) A Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się twój pomysł muszę kiedyś wypróbować

    OdpowiedzUsuń