środa, 11 lutego 2015

Faworki

Specjalnie na zbliżający się tłusty czwartek mój przepis na bardzo smaczne i kruche faworki.
Polecam :)

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej + garść do podsypania 
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. śmietany gęstej 18 %
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki
  • Cukier puder do posypania 
  • Olej do smażenia ok. 1,5l
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać resztę składników i szybko zagnieść na jednolitą kulkę. Zagniecione ciasto tłuczemy wałkiem na płaski placek następnie placek składamy na pół i tłuczemy dalej, czynność powtarzamy przez co najmniej 10 min.  Zbite ciasto odstawiamy na 40 min. do lodówki po tym czasie wyciągamy ciasto, oddzielamy niewielką kulkę i rozwałkowujemy ją na podsypanym mąką blacie na bardzo cienki prostokąt o szerokości wałka. Nożem lub radełkiem wycinamy paski (około 3 cm na 10 cm). W środku każdego paska zrobimy nacięcie (wycinamy szparę), przez które przekładamy (przewlekamy) jeden koniec ciasta. Układamy na  podsypanej mąką stolnicy jeden obok drugiego. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim faworki z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową na półmisek i posypujemy obwicie cukrem pudrem.

2 komentarze: