Przepis i pomysł na wyjątkowy, lekki i postny obiad, z którego korzystam najczęściej w takie dni jak dzisiejsza środa popielcowa.
Składniki:
200 g twarogu białego
1-2 ząbki czosnku
1 mała cebula
3 łyżki śmietany 12%
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 kg ziemniaków
Masło klarowane do polania
Koperek do posypania
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w całości do miękkości. W międzyczasie przekładamy twaróg do miseczki, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i rozgniatamy całość widelcem. Twarożek powinien być dość rzadki, więc możemy dodać odrobinę mleka. Ugotowane ziemniaki obieramy, kroimy, polewamy masłem i przygotowanym gzikiem. Całość posypujemy koperkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz