Pierogi ze szpinakiem i ciasto idealne to post, który już dawno chciałam opublikować. Jest to mój ulubiony farsz na pierogi no i postanowiłam podzielić się kilkoma wskazówkami jak zrobić bardzo dobre ciasto na pierogi. To dzięki bardzo ciepłej wodzie i odrobinie tłuszczu ciasto powstaje nam bardzo miękkie i elastyczne. Łatwo się wałkuje i lepi co w rezultacie przekłada się na lekkie wręcz rozpływające się ciasto .
Nie obawiajmy się, że pierogi będą rozwalać się - jeszcze mi się to nie zdarzyło: ) Musimy tylko pamiętać, aby dobrze podsypać ciasto mąką i dokładnie sklejać pierogi a całość wyjdzie nam idealna :)
Czas przygotowania: 90 min.
Stopień trudności: średni
Składniki na farsz:
450 g szpinaku mrożonego
0,5 kostki sera feta
0,5 małej cebuli
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem do smaku, smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego farszu dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy razem.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
50 ml. oleju rzepakowego
1 jajko
300ml. gorącej wody
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, olej, solimy i zalewamy gorącą wodą! Całość wyrabiamy do momentu gdy ciasto będzie jednolite, bardzo elastyczne, mięciutkie, ale nieklejące (powinno odchodzić od rąk) Od całości odrywamy 1/4 część a resztę przykrywamy workiem foliowym. Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy placek o grubości 3-4 mm. wycinamy kółka i nadziewamy przegotowanym farszem. Przygotowane pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 3 min. od momentu wypłynięcia na wierzch.
Na koniec możemy, lecz nie musimy polać pierogi podsmażonym boczkiem z cebulą.
Warto pamiętać, że ciasto i przygotowane pierogi należy podsypać mąką za każdym razem gdy styka się z naszym blatem. Ciasto jest idealne w smaku dzięki temu, że jest bardzo miękkie i elastyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz