Nie ma prostszego i szybszego dania niż makaron z pesto a wiem to, bo sama sprawdziłam i zajęło mi to zaledwie 15 minut. Wystarczy, że wymieszamy gotowe pesto z ugotowanym makaronem, posypiemy parmezanem i danie mamy gotowe.
Pesto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.
Wracamy z pracy, gotujemy makaron i obiad gotowy.
Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: łatwe
Składniki: (dla 4 osób)
1op. makaronu spaghetti
280 g pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
1 garść orzechów nerkowca lub pinii
2-3 ząbki czosnku
150 g parmezanu
Listów świeżej bazylii
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, w tym czasie pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy ząbki czosnku, garść orzechów, posiekaną bazylie i 3/4 zalewy ze słoiczka ( pod warunkiem, że zalewa składa się z oliwy z oliwek ) Wszystko razem rozdrabniamy za pomocą blendera. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, posypujemy startym parmezanem i posiekanymi listkami bazylii.
nigdy nie odmówiłabym taaakiego makaronu:)
OdpowiedzUsuń