czwartek, 13 marca 2014

Mozzarella z czerwonym pesto

Dziś na śniadanie...  pesto  podane na mozzarelli z pomidorem, miła niespodzianka dla ukochanego:)

Czas przygotowania: 20 min.
stopień trudności: łatwe

Składniki:
1 kulka mozzarelli
1 średni pomidor
Listki bazylii

Przygotowanie:
Mozzarellę i pomidora kroimy w plastry, układamy na przemian. Ser polewamy przygotowanym pesto i dekorujemy listkami bazylii.

Składniki na pesto:
280 g pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
1 garść orzechów nerkowca lub włoskich
2-3 ząbki czosnku
5 listów świeżej bazylii

Przygotowanie:
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy ząbki czosnku, garść orzechów, posiekaną bazylie i 3/4 zalewy ze słoiczka ( pod warunkiem że  zalewa składa się z oliwy z oliwek ) Wszystko razem rozdrabniamy za pomocą blendera i gotowe.



1 komentarz:

  1. to moja ulubiona sałatka, z czerwonym pesto jeszcze nie próbowałam, ale może faktycznie warto... :)

    OdpowiedzUsuń