wtorek, 25 marca 2014

Wątróbka drobiowa z gruszką i żurawiną


Dziś był super smaczny obiadek tak stwierdziliśmy jednogłośnie. Pierwszy raz od jakiegoś czasu obeszło się bez marudzenia, jestem z siebie naprawdę dumna, było zdrowo i pysznie. Zachęcam tych, co lubią i tych, co nigdy nie próbowali wątróbki.
Ja swoją wątróbkę podałam z odrobiną żurawiny, ziemniaczkami i jarzynką z buraczków, którą znajdziecie Tu

Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności; Średni

Składniki:
  • 70 dag wątróbki drobiowej
  • 1-2 zielone gruszki
  • Mały słoiczek żurawiny do mięs
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka vegety
  • Pieprz świeżo mielony
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Wątróbkę oczyść z błonek, osusz i posyp mąką. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim wątróbkę po minucie z każdej strony, usmażoną przełóż do garnka lub na głębszą patelnie, posyp vegetą i pieprzem. Na tej samej patelni (po wątróbce) podsmaż pokrojoną cebulę, gotową zasyp wątróbkę. Na wierzch ułóż obrane i pokrojone na 8 części gruszki. Całość podlej bardzo małą ilością wody ok. 30ml. przykryj pokrywką i duś przez 10 min. Podawaj z łyżką żurawiny. Gotowe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz