środa, 12 marca 2014

Czerwone pesto


Od tygodnia a właściwie od przyjazdu z gór gdzie byliśmy przez tydzień na feriach, chodzi za mną smak czerwonego pesto z którym codziennie jedliśmy na śniadanie mozzarelle .. Strasznie mi to zasmakowało : ) 
Dlatego właśnie dziś postanowiłam zrobić sobie mega porcje tego smakołyku i zjeść z czym się da.  Na pierwszy rzut jest to ser mozzarella i  ciemne świeże  pieczywo. Jutro myślę, że będzie to makaron ... : )


Czas przygotowania 10 min. 
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
280 g pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
1 garść orzechów nerkowca lub włoskich
2-3 ząbki czosnku
5 listów świeżej bazylii

Przygotowanie:
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy ząbki czosnku, garść orzechów, posiekaną bazylie i 3/4 zalewy ze słoiczka ( pod warunkiem że  zalewa składa się z oleju i oliwy z oliwek ) Wszystko razem rozdrabniamy za pomocą blendera i gotowe.

1 komentarz: