wtorek, 18 marca 2014

Pieczone Żeberka w miodzie

Eksperymentalny wczorajszy obiad, żeberka. Miały być orientalne a wyszły na słodko. Najważniejsze, że smakowały może następnym razem dodam więcej sosu sojowego a mniej miodu. 

Składniki:
1 kg żeberek
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki papryki słodkiej
Sól

Przygotowanie:
Żeberka myjemy, kroimy na małe kawałki wzdłuż kostki, osuszamy, doprawiamy solą i słodką lub ostrą papryką. Z reszty podanych składników (ketchup, miód, sos sojowy) przygotowujemy marynatę. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą, przekładamy w rękaw do pieczenia, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc) Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1godzinę i 15 min.





1 komentarz: