czwartek, 7 listopada 2013

Paluchy z parówką i warzywami



Składniki na 8 paluchów:
Ciasto:
  • 80dag mąki pszennej
  • Paczuszka drożdży suszonych
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
  • 8 parówek
  • 10 dag sera żółtego
  • Ogórek kiszony, papryka czerwona

Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą gładką, elastyczną kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Warzywa i ser kroimy w słupki.
3. Wyrośnięte ciasto  wykładamy na stolnicę, zgniatamy kilka razy i wałkujemy na placek grubości ok. 0,5 cm.
4. Z ciasta wycinamy dość duże  prostokąty (5/15 cm) układamy parówkę, ser, warzywa i składamy brzegami do środka.
5. Gotowe paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 min. Powinny się lekko zarumienić.
Dla uzyskania lepszego efektu można posmarować paluchy żółtkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz