Inspiracje samego przepisu czerpałam z gazety" Moje smaki życia". Uwagę moją w tym przepisie przykuło to, że klopsiki zostały zrobione z mięsa drobiowego, a nie z wieprzowego jak to do tej pory było mi znane, bo sama kiedyś coś takiego zrobiłam. Natomiast tym razem postanowiłam ten pomysł trochę ulepszyć.
Składniki:
500g piersi z kurczaka
300g makaronu do spaghetti
2 puszki pomidorów w zalewie
1 kulka mozzarelli
1 jajko
2 łyżki kaszki mannej lub bułki tartej
3 ząbki czosnku
Świeże zioła (bazylia, pietruszka)
1 cebula
Sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
1 Mięso umyć i zmielić, przełożyć do miski dodać, jako, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.
2. Z mięsa za pomocą mokrych rąk kulać małe klopsiki i układać na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym piecu przez 20 min.
3.W tym czasie ugotować makaron.
4. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić ziołami.
5.Do sosu dodać pulpeciki i razem dusić przez 10 min.
6.Makaron wymieszać z sosem i klopsikami przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać pokruszonym serem.
7. Makaron zapiekać w piekarniku, aż ser się roztopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz