piątek, 8 listopada 2013

Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami

 Zupa z którą, bardzo często się stykam na różnych przyjęciach lub imprezach. Z przepisu, którego sama często korzystam, kiedy chcę podać coś na ciepło. 

Składniki na 3l. zupy:
Pęczek włoszczyzny
0,5 kg pieczarek
3 serki topione kremowe
Mały pęczek koperku
Liść laurowy, pieprz, sól lub vegeta do smaku.

Kuleczki mięsne:
60 dag mięsa mielonego
Jajko
2 łyżki bułki tartej

2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
1. Do dość dużego garnka wkładamy włoszczyznę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy przez  ok 15 min.
2. Pieczarki obieramy (jeśli jest tka potrzeba) kroimy w plasterki, dodajemy do wywaru i gotujemy razem.
3 Mięso przekładamy do miski..
4. Do mięsa dodajemy bułkę, jajko, wyciskamy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Z mięsa kulamy w dłoniach małe pulpecik, a żeby poszło nam to sprawnie ręce powinny być mokre. Gotowe kuleczki wrzucamy do gotującego się wywaru.
7.  Dodajemy serki, pokrojony koperek i doprawiamy według uznania.
8. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się serków.
9. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz