poniedziałek, 18 marca 2013

Ciasteczka z brzoskwinką



Przepis pochodzi z gazety Smaki życia  http://mojesmakizycia.pl/  Na pierwszy rzut oka  wydawało nam się, że jest dziwny, bo myśleliśmy że to jajka sadzone, ale mój starszy bystry syn uświadomił mi, że to brzoskwinie a nie jajka. Brawa dla niego bo przepis jest naprawdę niezły i do tego bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasteczka są kruche, bardzo słodkie ( dałabym mniej cukru) a duża ilość rodzynek sprawia, że ciastka są lekko bakaliowe. Polecam


Składniki na ok 15 ciasteczek:
100g masła
170gcukru
1 jajko
200g rodzynek
170g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem i dekoracja:
350g serka śmietankowego
2-3 łyżki cukru pudru
sok z 0,5 cytryny
150 ml.. śmietany kremówki
1 puszka brzoskwiń w syropie

1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą  masę, dodaj jajko i zmiksuj jeszcze raz .
2. Rodzynki  mocz w ciepłej wodzie  a po chwili odcedź i osusz ręcznikiem kuchennym. Wrzuć do masy i wymieszaj.
3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj sól i zagnieć szybko ciasto
4. Odrywaj po kawałku ciasta i spłaszczaj ręką nadając ciastkom swój kształt.
5. Piecz w 180 stopniach przez 15 min.
6. Przygotuj krem. Utrzyj serek z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Ubij śmietanę i dodaj do serowej masy . Powstałym kremem posmaruj ciasteczka a na wierzchu połóż ścięte czubki brzoskwiń


1 komentarz:

  1. śliczne i pewnie bardzo smaczne :) Połączenie serka śmietankowego z brzoskwinią musi być mega smaczne :) a do tego Twoje babeczki mają świąteczny wygląd, bo przypominają jajko sadzone - boskie, chyba się skuszę :)

    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń