czwartek, 21 listopada 2013

Jak przyrządzać warzywa i owoce żeby nie straciły cennych witamin.

 Nadchodzi zima, w tym okresie najbardziej my i nasze dzieci potrzebujemy dużego zastrzyku  witamin. Tylko skąd i jak czerpać te cenne składniki.
Oto kilka prostych sposobów na przyrządzanie i spożywanie warzyw i owoców tak by zachować w nich jak najwięcej witamin.

1. Surówki zwłaszcza te z pomidorami przyrządzajmy tuż przed podaniem inaczej stracą witaminę C.
Warzywa i owoce krójmy ostrym nożem , unikajmy ścierania na tarce im bardziej rozdrobnione warzywo tym mniej w nim witaminy C.
2. Warzywa myjmy pod bieżącą wodą, wrzucajmy do wrzątku i unikajmy moczenia w zimnej wodzie, bo stracą witaminę B.
3.Ziemniaki i inne warzywa gotujmy na parze lub w mundurkach.
W skórce warzyw i owoców jest najwięcej witamin.
  Musimy pamiętać też że, warzywa bogate w karoten np. marchew, paprykę, dynię i inne pomarańczowe i zielone dary natury,  gotujemy z dodatkiem tłuszczu, który przyczynia się do wzrostu przyswajalności prowitaminy A oraz poprawia wygląd potrawy.
 Warzywa gotujmy pod przykryciem, starajmy się nie rozgotować ich bo strącą swoją wartość odżywczą.
Do gotowania nie używajmy garnków aluminiowych, metal ten przenika do potraw.
 Najlepsze będą garnki ze stali nierdzewnej.
4.  Soki pijmy zaraz po wyciśnięciu. Jeśli owoce lub warzywa zmiksujemy zatrzymamy w nich wiele cennych składników które znajdują się w miąższu.

2 komentarze: