piątek, 15 listopada 2013

Omlet biszkoptowy ze śmietaną i owocami




Post dedykuję wszystkim miłośnikom śniadania na słodko. Wiem, że nie jest sezon na truskawki,
ale niedawno skasowałam niechcący ten post i  na szczęście udało mi się go odzyskać, więc postanowiła opublikować go jeszcze raz. Zawsze możemy użyć innych owoców.

Składniki na jeden omlet
2 jajka
Szczypta soli
1 Płaska łyżka mąki
Masło do smażenia

 Bita śmietana:
200ml śmietanki 30%
1 Płaska łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
1.Śmietanę ubijamy a pod koniec dodajemy cukier. Wstawiamy do lodówki.
2  Oddzielamy żółtko od białka, białko wlewamy do wysokiego naczynia i dodajemy szczyptę soli, miksujemy do uzyskania gęstej piany.
3. Do ubitego białka dodajemy żółtka, ubijamy jeszcze przez chwilę.
4. Dodajemy łyżkę mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
5. Omlet smażymy na maśle, z dwóch stron.
6. Usmażony omlet dekorujemy śmietaną i posypujemy owocami.


 

 

3 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! Uwielbiam grubaśne omlety :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak właśnie smakuje! Mój syn wciąga taką porcje na raz:)

      Usuń
  2. O rany, te truskawki <3
    Uwielbiam biszkoptowe omlety :)

    OdpowiedzUsuń