Podsumowując ostatnie święta. Kaczka była najtańszym, najprostszym i zarazem najsmaczniejszym daniem świątecznym, jakie przyrządziliśmy. Bez udziwnień tylko nasze Polskie jabłka i majeranek.
Sprawiają, że danie staje się wyjątkowe i niezapomniane.
Składniki:
Jedna cała świeża kaczka
4 twarde i kwaśne jabłka
sól, pieprz, majeranek
Kaczkę należy najpierw umyć i dokładnie umyć. Odkroić zbędny tłuszcz (zostawić do pieczenia) Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i pozostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień mięso przekładamy razem z kaczym tłuszczem, jaki wcześniej odkroiliśmy do naczynia żaroodpornego. Faszerujemy całymi jabłkami. Pieczemy pod przykrywką w 190 stopniach przez godzinę.
Po godzinie odkrywamy mięso i pieczemy jeszcze 0,5 godziny zwiększając, co 10 min temperaturę, aż mięso zarumieni się .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz