Rosół, pomidorowa, żurek i zalewajka, która w smaku przypomina nam połączenie żurku z grzybową.
To zupy, które tolerują moje dzieciaki i sama się dziwię, czemu tak jest bo zdawałoby się, że zupa ze składu nie przypomina zupki dla dzieci a jednak smakiem trafiona w gust.
Składniki:
0,5 ziemniaków
1 l. wywaru mięsnego ja użyłam kostki mięsnej
20 dag kiełbasy
1 marchewka
1 pietruszka
Mały seler
2 cebule
4 ząbki czosnku
0,5 l. żurku z torebki
Garść suszonych grzybów
Majeranek, pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
1.Grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
2 Do wywaru mięsnego dodajemy pokrojone warzywa, ziemniaki, grzyby i gotujemy do miękkości.
3. Na patelni podsmażamy cebule z kiełbasą i dodajemy do garnka.
4. Dodajemy rozprowadzony w zimnej wodzie żurek.
5. Doprawiamy wyciśniętym lub startym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem
6. Całość gotujemy przez chwile i gotowe.
Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz