poniedziałek, 7 października 2013

Dżem pomarańczowo - dyniowy


Korzystając z początku jesieni i pięknych dyni, jakich mamy  na rynkach i bazarach.
Resztkami chęci na robienie przetworów w tym roku. Zrobiłam coroczny dżem  pomarańczowo - dyniowy, który bardzo lubię i bez którego nie wyobrażam sobie śniadania. 
Naleśników czy wiejskiego twarożku polanego tą słodkością.




Składniki na 7 słoiczków dżemu.

2 kg dyni ( Ja kupiłam całą dynie ważyła 3,5 kg. Po obraniu zostało mi  2kg)
9 pomarańczy
75 dag cukru

Przygotowanie:

1.Obraną dynie ścieramy na tarce o małych oczkach lub żeby było szybciej  w robocie kuchennym.
2. Startą dynie zasypujemy cukrem i odstawiamy  na godzinę.
3. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i szorujemy tak jak to się zwykle robi przy cytrusach.
4. Ścieramy skórki ze wszystkich pomarańczy.
5. Obieramy pomarańcze ze wszystkich skórek. (Do dżemu wybieramy sam miąższ)
6. Po godzinie mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do garnka z grubym dnem.
7. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny.
8. Przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem na 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz